Методи на кинезитерапията

Кинезитерапия Бургас в МЦ „Клиника Доц. Михайлов“. Доверете се на професионалистите.

Методите на кинезитерапията са много ефективни, специализирани начини на диагностика и лечение, в които се ползват специфични техники, създадени въз основа на най-новите познания по анатомия и физиология, проектирани за отстраняване на конкретни дисфункции:

Проприоцептивно нервно-мускулно улесняване – за възпроизвеждане на нормалната функция, нарушена в хода на неврологични или ортопедични заболявания;
McKenzie – за лечение и диагностика на причините за болки в гърба, като се използва набор от добре подбрани индивидуално за всеки пациент упражнения и мануална терапия;
Метод Бобат (Bobath) – използва се при рехабилитация на деца и възрастни с неврологични заболявания;
Метод на Войта (Vojta) – използва се при рехабилитация на деца и възрастни с неврологични заболявания;
Kaltenborn-Evjenth – за отстраняване на ставни дисфункции, придобити в хода на ортопедични заболявания, използват се специални пасивни движения и терапия на околоставните тъкани.

Имате въпроси?

Свържете се с наш специалист.

Обадете се сега:

0888 656 805

Описание:

Кинезитерапия или КТ или kinesiatrics (кинеза, "движение"), буквално "движение терапия", е терапевтично лечение на заболяване чрез пасивни и активни мускулни движения (например чрез масаж ) и на упражнение . Той е основният елемент на физиотерапията / физикалната терапия .

Еквивалентите на термина "кинезиотерапия" се използват вместо термина "физиотерапия" или "физикална терапия" в няколко държави, които не говорят на английски (напр. България, Литва, Руанда, Люксембург, Мавриций, Белгия, Франция, Чили, Парагвай и др. Румъния). 

Търсите добър кинезитерапевт в Бургас?

Търсите добър кинезитерапевт в Бургас? Клиника Доц. Михайлов ви очаква. Доверете ни се. При нас може да се консултирате със специалист кинезитерапевт за най-добрите методи за лечение чрез движение. Благодарение на въздействието на определени мускули, се постига цялостно стимулиране и тонизиране на организма, с което се постигат отлични дълготрайни резултати. Работим с НЗОК! 

Използването на кинезитерапия при заболявания на гръбначния стълб

В повечето случаи причината за болки в гърба са променените меки тъкани (мускули, връзки, сухожилия), заобикалящи гръбначния стълб. Болката при тях възниква в резултат на пренапрежение на тъканите, което се проявява с различни фактори, които повишават налягането и стреса върху гръбначния стълб. Това може да бъде продължителен престой в една позиция, например, работата на офис работници, шофьори, лоша стойка, навеждане, повдигане на тежести, сън на неправилна възглавница или матрак, липса на физическа мобилност или претоварване при практикуване на различни спортове.

При продължително пренапрежение на меките тъкани и бездействие във връзка с това състояние се появяват дистрофични промени в самите прешлени, междупрешленните дискове и ставите на гръбначния стълб с течение на времето, което се проявява с развитието на остеохондроза, появата на издатини и хернии на междупрешленните дискове, сколиоза.

Навременното лечение на остеохондрозата е много важно. Без него болестта прогресира и може да причини множество усложнения, като ишиас или херния, а в особено тежки случаи може да доведе до парализа на долната част на тялото. Методът за кинезиотерапия предлага възможност за лесно и безболезнено възстановяване от тази неразположение. Състои се в светлинни ефекти върху тялото, които задействат механизмите на регенерация. По този начин човек лесно може да се излекува без операция и химически лекарства. Друго предимство на метода е липсата на странични ефекти.

Използването на метода на кинезитерапия ви позволява да премахнете пренапрежението на мускулите на гърба, спомага за намаляване на подуването и възпалението на меките тъкани поради нормализиране на кръвообращението, а също така води до възстановяване на трофичните нарушения на гръбнаците и околните носни кърпи.

Употребата на кинезитерапия при заболявания на гърба трябва да се наблюдава от лекар.
Този метод показва добри резултати за възстановяване на много заболявания на гръбначния стълб, но той трябва да бъде предписан, като се вземат предвид спецификите на заболяването на всеки пациент.

Болка в гърба

Лумбалната част на гръбначния стълб е изградена от 5 прешлена. Заедно със структурите, съседни на зоната, те осигуряват мобилност и стабилност в тази област, която е важна за човешкото тяло. Чрез него се осъществява предаването на сили на долните крайници към торса. При физически дейности като ходене, бягане, силите на срещата на опората се предават нагоре от петата към стъпалото по посока на противоположното рамо, тъй като моделът на ходене, който природата ни е задала, подсказва това. Ето защо лумбалната област е често срещана причина за страдание в световен мащаб. Естествено, съвременният начин на живот създава допълнителни предпоставки за появата на симптоми в областта като: болка, парене, пиърсинг, спазъм, изтръпване и изтръпване. умора в долните крайници. С възрастта започват дегенеративни процеси, които влошават нещата.

Решението на проблема често се крие в промяна на двигателните навици на пациента, противовъзпалителни процедури и терапевтична гимнастика. В МЦ „Клиника Доц. Михайлов“ Бургас, може да се консултирате с вашия кинезитерапевт, как да намалите болките в гърба.

Болка във врата

Шийният отдел на гръбначния стълб е изграден от 7 прешлени. Характеризира се с голяма подвижност и осигурява разнообразни движения на главата. Когато заемаме амортизираща работна позиция за дълго и дълго време, в прешлените и съседните тъкани възникват дегенеративни и възпалителни промени. С течение на времето те се задълбочават и притискат ежедневно, а физическата активност е провокатор на симптоми като болка, изтръпване, изтръпване, главоболие, чернота, световъртеж. Те могат да бъдат свързани с различни патологични проблеми като пролапс на диска, дискова херния, спондилоза, спондилоартрит и други. Навременната грижа е от решаващо значение за тази крехка и деликатна област от човешкото тяло. 

Артроза

Остеоартритът е хронично дистрофично заболяване на ставата. Започва с засягане на ставния хрущял. С възрастта протеиновите компоненти в хрущялната тъкан губят свойствата си. Съдържанието на вода се увеличава и хрущялът постепенно изтънява, губейки своята еластичност. В него се появява микроцефалия. В същото време в ставите започва да се образува осификация. Причините за артрозата са различни възпалителни процеси, наднормено тегло, тежки натоварвания.Тя се характеризира с болка, подуване, скованост, затопляне на ставите и води до обездвижване, което задълбочава проблема. Най-често засегнати са опорните стави: коляното и тазобедрената става, но могат да бъдат засегнати и ставите на ръцете и гръбначния стълб. консултирайте се с добър кинезитерапевт в Бургас, какви методи да използвате за стопиране на заболяването.

Изкривяване на гръбначния стълб

Те представляват необичайно изместване на гръбначния стълб и промяна в естествената му S-форма. Може да се измести:

отпред - назад посока. Ето как лордоза -кифоза;
формират се промени. в странична посока. Така се образува сколиозата.
Изместванията включват дисфункция на съседните меки тъкани - мускули, връзки и други. Това води до спазъм в тях. нарушено хранене на тъканите, болка и ограничена подвижност. Изкривяванията също могат да включват гръдния кош, причинявайки асиметрия на ребрата и промяна в дихателната способност на белите дробове. Гръбначните проблеми от този характер често са придружени от тазова нестабилност и асиметрия, промени в дължината на долните крайници и плоскостъпие.

Необходимо е дългосрочно лечение, главно в коригиращата гимнастика.  МЦ „Клиника Доц. Михайлов“ Бургас може да се консултирате с кинезитерапевт, за всяка фаза на заболяването и съответното лечение.

Укрепване на мускулите на тазовото дъно

Подобно на други мускули, вашите мускули на тазовото дъно се възползват от редовните упражнения.

Слабите мускули на тазовото дъно са доста често срещани - всъщност 1 от 3 жени ще изпитват проблеми с мускулите на тазовото дъно в даден момент от живота си.

Тази слабост може да доведе до:

изтичане на урина при бягане, скачане, кашлица, смях или кихане (стрес инконтиненция)
изтичане на урина след внезапно желание за отделяне на урина (спешна инконтиненция)
комбинация от горното (смесена инконтиненция)
изтичане на изпражнения
намалена чувствителност по време на секс
повишен риск от развитие на пролапс на тазовите органи, което може да се нуждае от операция .

Упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно

Упражненията за тазово дъно могат да укрепят мускулите около пикочния мехур, вагината и гърба.

Препоръчваме ви да потърсите съвет от специалист кинезитерапевт за здравето на таза, който да ви помогне с вашата тренировъчна програма. Те могат да гарантират, че правите упражненията правилно и да създадат персонализиран план за вас. Много жени също намират редовен контакт с кинезитерапевт мотивиращ - подобно на причините, поради които много хора използват личен треньор, например.

За ваше пълно успокоение,кинезитерапевтите от МЦ „Клиника Доц. Михайлов“ следят всички новости за уринарна инконтиненция . За жени със стрес или смесена инконтиненция те препоръчват програма за контролирана тренировка на мускулите на тазовото дъно със специалист кинезитерапевт за поне три месеца.

Ако имате проблеми с свиването на мускулите на тазовото дъно по време на вашата кинезитерапевтична сесия, вашият кинезитерапевт може да предложи да използвате електрическа стимулация. Тонери за мускули на тазовото дъно и обучителни тежести също могат да помогнат.

0888 656 805

Телефон за контакти

reception@mcmihailov.net

Изпратете ни съобщение.

Намерете ни

гр. Бургас, ул. "Шар Планина" 38