Неврология Бургас

 Посещението при специалист невролог в МЦ "Клиника Доц. Михайлов" е изключително полезно за хора, със състояния след прекаран инфаркт, или инсулт, мозъчно-съдова болест. Прегледът е изключително важен, особено ако имате следните симптоми:

главоболие, мигрена, неврози, безсъние, депресия, мозъчно-съдова болест, инсулт и слединсултни състояния
болки в кръста, рамото и врата, радикулит, плексит, дископатия, дискова херния, световъртеж, слабост и изтръпване на крайниците
страхови и невротични състояния, епилепсия и гърчови състояния, тремор(треперене на ръцете), полиневропатия

Имате въпроси?

Свържете се с наш специалист.

Обадете се сега:

0888 656 805

Специалист Невролог Бургас

Неврологът е лекар със специализирано обучение за диагностициране, лечение и управление на нарушения на мозъка и нервната система, включително, но не само, болест на Алцхаймер, амиотрофична латерална склероза (ALS), сътресение, епилепсия, мигрена, множествена склероза, Паркинсон болест и инсулт.

Детски или педиатричен, невролог е специализиран в диагностиката и лечението на неврологични разстройства при деца от неонаталния период през юношеството. Някои от условията се припокриват с тези, наблюдавани от възрастни невролози, а други са уникални за това по-младо население. Детските невролози лекуват много от същите често срещани състояния, открити при възрастни, като мигрена, епилепсия, инсулт и Турет и също се обучават при състояния, свързани с неврогенетика и проблеми в развитието.
КАКВО ПРАВИ НЕВРОЛОГ?
Поставям диагноза 
Невролозите са високо обучени клиницисти, способни да диагностицират сложни състояния чрез подробна анамнеза и физикален преглед, включително тестване на психичния статус, зрение, говор, сила, усещане, координация, рефлекси и походка. Дори когато медицината става по-зависима от технологиите, неврологичният преглед ще остане критичен компонент на оценката на пациента.

 
Извършва тестове
Някои общи неврологични тестове, използвани за завършване на оценката, включват:

Компютърна томография (КТ) или компютърно подпомагана томография (CAT)
Магнитно-резонансно изображение (ЯМР)
Електроенцефалография (ЕЕГ)
Изследвания за нервна проводимост и електромиография (NCS / EMG)
Лумбална пункция (LP) за анализ на церебрална спинална течност
 

Извършва процедури
Ние сме различни от неврохирурзите, тъй като не извършваме операции на мозъка или гръбначния мозък. Въпреки това, невролозите и неврохирурзите работят в тясно сътрудничество за няколко състояния, понякога дори и в операционната заедно.


Общите невролози извършват различни процедури, включително LP и NCS / EMG. Невролозите, обучени на подспециалност, извършват също интраоперативен мониторинг на мозъка и гръбначния стълб, автономно изследване, ендоваскуларни процедури, включително ангиограми и навиване на аневризми, инжекции с ботулинов токсин, биопсии на кожата и мускулите.

 

Асептичен менингит

Това е най-честият вирусен синдром. Състоянието се самоограничава и има добра прогноза. Инфекцията е ограничена до мозъчните обвивки. Клиничните характеристики включват треска, главоболие, скованост на врата, фотофобия и повръщане. Констатациите на CSF включват плеоцитоза, състояща се както от полиморфи, така и от лимфоцити, но обикновено с преобладаване на лимфоцити, нормална глюкоза и липса на бактериален растеж (оттук и терминът асептичен).
Вирусите са най-честата причина за менингит. Инфекциите могат да се появят на всяка възраст, но са особено чести при деца и млади хора.
Често срещаните вирусни агенти включват: ентеровируси и вирус на паротит (и по-рядко HSV-2 и варицела-зостер вирус).
Понякога може да участва и основната мозъчна тъкан, което пораждадо менинго-енцефалит . Прогнозата зависи от степента на увреждане на мозъчния паренхим.

Енцефалит

Вирусната репликация възниква в самата мозъчна тъкан , причинявайки разрушителни лезии в сивото вещество . Основните симптоми включват: треска, сънливост, объркване, потиснато ниво на съзнание, конвулсии и фокални неврологични признаци. Заболеваемостта и смъртността са много високи. Вирусите, които причиняват това състояние, включват херпес симплекс , бяс и някои от арбовирусите .

На арбовируса са разни група с обвивка, ssRNA вируси, които инфектират животни. Те се предават от един гръбначен гостоприемник на друг чрез кръвосмучещи членестоноги. Основните резервоари са диви птици и дребни бозайници. Човек може да бъде заразен, ако бъде ухапан от насекомото.
В Южна Африка няма ензоотични арбовируси, които да причиняват специфично енцефалит . Рядко обаче енцефалитът може да възникне като част от клиничното протичане на инфекция с вируси като, вирусът на Западен Нил, вирусът на треската Rift Valley и вирусът Sinbis . Тези вируси са ензоотични в стадата на добитъка в определени части на страната и работници или ветеринари в земеделските стопанства понякога могат да бъдат заразени.

Бяс:
Вирусът на бяс е обвита (с форма на куршум) ssRNA вирус. Той заразява предимно топлокръвни гръбначни животни. В повечето части на света е ензоотично. Вирусът се отделя в слюнката на заразените животни и хората понякога се заразяват, ако са ухапани от заразено животно. Поведението на заразеното животно се променя и е по-вероятно да ухапе хора или други животни, с които то влиза в контакт (като по този начин се гарантира оцеляването на вирусите). Най-честите източници на човешка инфекция са кучета и прилепи.
Патогенеза:
Вирусът се въвежда в тъканите чрез ухапване. Той навлиза в периферните нерви и пътува нагоре по аксона до мозъка, където се репликира. Той причинява фатален енцефалит.
Инкубационен период:
Тя варира от 9-90 дни, в зависимост от тежестта и мястото на ухапването. Инкубационният период се определя от това колко време отнема на вируса, за да достигне мозъка. (Bites в подножието отнеме повече време, отколкото ухапвания по лицето.)
Заболяването може да бъде възпрепятстван в застрашеното лице, чрез прилагане на пост експозиция профилактиката под формата на ваксина против бяс и имуноглобулин бяс .

Остра отпусната парализа

Този синдром се дължи на директна инфекция на двигателни неврони (сиво вещество) в гръбначния мозък от вирус. Пациентите са с треска и отпусната парализа на група мускули. Признаците на менингит като главоболие и скованост на шията са чести съпътстващи характеристики. Най-често срещаните етиологични агенти включват полиовирусите 1, 2 и 3 , но с намаляването на разпространението на дивия полиомиелит поради успешна глобална ваксинация, други (не полиомиелитни) ентеровируси са отговорни за повечето случаи. (вижте информация за ентеровирусите и полиомиелита)

Пост инфекциозен енцефалит

Това необичайно усложнение може да се развие във фазата на възстановяване , след редица често срещани вирусни инфекции, включително: морбили, паротит, рубеола и първична инфекция с вируса на варицела-зостер. В допълнение може да се развие след излагане на определени ваксини, като: ваксиния вирус и по-старите ваксини против бяс срещу невротикус. Развиват се широко разпространени демиелинизиращи лезии, включващи бялото вещество в мозъка и гръбначния мозък. Характерните хистологични характеристики включват: лимфоцитна инфилтрация и периваскуларно маншетиране на съседни кръвоносни съдове. Причинителят не може да бъде изолиран от мозъчна тъкан или ликвор. Етиологията е донякъде неясна, но се смята, че е Т-клетъчно медиирана автоимунна система феномен, предизвикан от излагане на чужди антигени, които са тясно свързани с протеините гостоприемници, обикновено присъстващи в мозъчната тъкан (молекулярна имитация).

Множествена склероза - симптоми

Множествената склероза е прогресивно, имунно-медиирано разстройство. Това означава, че системата, създадена да поддържа тялото ви здраво, погрешно атакува части от тялото ви, които са жизненоважни за ежедневната функция. Повредени са защитните обвивки на нервните клетки, което води до намалена функция в мозъка и гръбначния мозък.

Множествената склероза  е заболяване с непредсказуеми симптоми, което може да варира по интензивност. Докато някои хора изпитват умора и изтръпване, тежките случаи на МС могат да причинят парализа , загуба на зрение и намалена мозъчна функция.

Честите ранни признаци на множествена склероза включват:

проблеми със зрението
изтръпване и изтръпване
болки и спазми
слабост или умора
проблеми с баланса или световъртеж
проблеми с пикочния мехур
сексуална дисфункция
когнитивни проблеми

Навременната диагностика е ключова, за забавяне и овладяване на заболяването. Бургас разполага с добри невролози, като част от тях приемат пациенти в МЦ „Клиника Доц. Михайлов“

Търсите добър невролог в Бургас?

Търсите добър невролог в Бургас? В нашата клиника работят високо квалифицирани невролози, начело с Милко Стаматов. Специалист в областта на Неврологията.

0888 656 805

Телефон за контакти

reception@mcmihailov.net

Изпратете ни съобщение.

Намерете ни

гр. Бургас, ул. "Шар Планина" 38